Vakopleiding Edelsmeden II

 
Periode 3 is vol. Inschrijving periode 1 start op 2 december 12:00.

Vakopleiding Edelsmeden II is onze tweejarige vervolgopleiding tot professioneel edelsmid. De opleiding wordt afgesloten met het praktijkcertificaat Professioneel Edelsmid – zilver en goud. Je kunt deze opleiding volgen als je bij onze vakschool Vakopleiding Edelsmeden I hebt afgerond. Deelname is ook mogelijk als je elders een vaktechnische opleiding tot edelsmid hebt voltooid.

De opleiding is gericht op het zelfstandig vervaardigen van zilveren en gouden sieraden op basis van meer complexe werktekeningen. Je leert alle mogelijke vakhandelingen verder te perfectioneren en je gaat je bekwamen in het solderen van diverse goudlegeringen met het bijbehorende goudsoldeer. Daarnaast worden zeer specialistische technieken onderwezen, zoals diverse zettingen voor edelstenen en het maken van ingewikkelde beweegbare verbindingen en ingenieuze sloten en scharnieren. De praktijklessen bieden ook een theoretische verdieping in het ambacht.

Een belangrijk aspect van deze opleiding is het werken onder tijdsdruk. We verwachten van je dat je elke vijf weken een werkstuk (sieraad) maakt van een professioneel niveau. Aan deze werkstukken werk je op de vakschool én thuis. Ongeveer de helft van de werkstukken betreft een sieraad in goud. Ook bij je eindwerkstuk gaat het om een geheel of gedeeltelijk gouden sieraad.

De beoordeling van je werkstukken geschiedt door verschillende docenten van Vakschool Edelsmeden. Daarnaast schakelen we met regelmaat externe professionals uit het vak in om jouw werk te beoordelen en je adviezen te geven.

Bij een volledig bezette groep van elf leerlingen zijn er twee docenten aanwezig. De lessen van Vakopleiding Edelsmeden II worden op maandag van 16.00 tot 18.30 uur gegeven.

Als je de Vakopleiding Edelsmeden II met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je ons praktijkcertificaat Professioneel Edelsmid – zilver en goud. Dat zegt dat je een sieraadprofessional bent die over de vaardigheden beschikt om in zilver én goud hoogwaardige sieraden te maken. En dat is een belangrijke kwalificatie als je een baan gaat zoeken in de sieradenbranche of zelf een bedrijf wilt starten.

Vakopleiding Edelsmeden II bestaat in totaal uit 68 lessen (1 les per week). Per kalenderjaar volg je 34 lessen, die zijn verdeeld over drie perioden:

  • Periode 1: januari t/m april, 12 lessen
  • Periode 2: mei t/m juli, 8 lessen
  • Periode 3: augustus t/m december, 14 lessen

Je kunt je op deze website voor een nieuwe opleidingsperiode inschrijven en kan je zien voor welke periode dat mogelijk is. Volg je eenmaal de vakopleiding, dan krijg je bij elke nieuwe inschrijfronde voorrang boven nieuwe aanmelders. We stellen je dus altijd in de gelegenheid de vakopleiding te continueren. Als nieuwkomer kun je in elke gewenste periode instromen (1, 2 of 3) mits er natuurlijk plaats is.

Het versneld volgen van Vakopleiding Edelsmeden II is mogelijk. Dat betekent wel dat je meer thuisuren aan het ambacht moet besteden of dat je als leerling-edelsmid voldoende stage- of werkuren maakt bij een professioneel bedrijf in ons vakgebied.

Aantal lessen Periode 1 (jan. – apr.): 12
Periode 2 (mei – jul.): 8
Periode 3 (aug. – dec.): 14
Dag(en) en tijd(en) Maandag
16.00 – 18.30 uur
Vrijdag
11.00 – 13.30 uur
Gemiste lessen kunnen worden ingehaald.
Duur van de les 2½ uur (1 les per week)
Thuis werken
15 uur per week
Niveau In bezit van praktijkcertificaat Vakbekwaam Edelsmid – zilver of een ander professioneel branchediploma.
Aantal deelnemers
Maximaal 11 (tijdens covid-19 maximaal 7)
Leeftijd Vanaf 18 jaar
Gereedschap In overleg
Materialen Aan te schaffen tijdens de les: zilver, mineralen, edelstenen en snel slijtende materialen. Het goud is bij de groothandel verkrijgbaar.
Documentatie Aan te schaffen: vaktheorie, instructies en werktekeningen.
Lesgeld Prijs per les: € 60,-
Periode 1 (12 lessen): € 720,-
Periode 2 (8 lessen): € 480,-
Periode 3: (14 lessen): € 840,-
(Alle prijzen zijn incl. 21% btw en excl. materialen en gereedschappen)
Gereedschapskosten Nader te bepalen
Materiaalkosten De kosten per werkstuk zijn verschillend en afhankelijk van het gewicht en de marktprijs van de (edel)metalen, de keuze in (edel)stenen en de hoeveelheid overige materialen. Gemiddeld zullen de kosten ongeveer € 15,- per week bedragen (m.u.v. het goud). De kosten kunnen tijdens de les worden voldaan. Voor de aanschaf van het goud verwijzen we naar de groothandel.
Certificaatkosten Inbegrepen in het lesgeld.

 

Inschrijfdatum: 2 december