Patronen etsen

Data: nog geen workshopdata beschikbaar
Tijd: 12.00 – 17.00 uur

Om fraaie eigen patronen of voorstellingen te etsen, hoef je niet per se een groot tekenaar te zijn. In de weekendworkshop Patronen etsen leren we je hoe je al snel een aantrekkelijke reliëfvorm creëert.

Etsen in metaal werkt als volgt: je bedekt het metaal met een zuurbestendige etslak en je tekent met een etsnaald een patroon of voorstelling in de lak. Hierna gaat het metaal in een zuurbad. Het zuur bijt een groef in het metaal op de plekken waar de etslak is verwijderd. Zo ontstaat er een reliëf. Ook andere etsmethoden komen in deze workshop aan bod, zoals het schilderen met kwast en lak.

Naast het etsen – waarbij je individueel wordt begeleid – besteden we aandacht aan de theorie van deze versieringstechniek. Welke metalen kun je er het best voor gebruiken, welke etslakken bestaan er, hoe werk je veilig met zuren en met welk gereedschap kun je goed etsen?

Ben je een beginner, dan gaan we in deze workshop schakels voor een collier of armband etsen. Ben je gevorderd in het ambacht, dan kun je het etsen bijvoorbeeld gaan toepassen op een eerder door jou gemaakt sieraad.

Het etsen is een versieringstechniek op zichzelf. Wil je echter een sieraad nog een extra dimensie geven, dan kun je het etsen ook combineren met emailleren, niëlleren of de uv-resintoepassing. Zie de specifieke workshops hiervoor elders op deze website.

Aantal lessen 2
Dag(en) Zaterdag en zondag. Nog geen workshopdata beschikbaar.
Tijd 12.00 – 17.00 uur
Duur van de les 5 uur
Niveau Beginners (zonder enige ervaring) en gevorderden
Aantal deelnemers
Maximaal 9
Gereedschap Aanwezig
Materialen Materialen zijn inbegrepen, met uitzondering van de (on)edele metalen
Documentatie Om thuis na te lezen en inbegrepen bij de prijs
Lesgeld € 305,-. (incl. 21% btw)
Gereedschapskosten
Materiaalkosten Vanaf € 10,- voor de (on)edele metalen. De kosten zijn afhankelijk van de marktprijs en de hoeveelheid die wordt gebruikt. Deze kosten kunnen tijdens de les worden voldaan.
Documentatiekosten